Contact opnemen met de ABN AMRO, bekend met hun slogan “de bank”, is een probleem. Als u belt dan beloven zij u, terwijl u wacht, dat u zo spoedig mogelijk geholpen wordt. Nadat u zo’n 10 minuten in de wacht heeft gestaan wordt u door een aardige medewerker geholpen ergens in Amsterdam.

De medewerker zit achter een beeldscherm met het protocol bij de hand en beperkte inzage van gegevens. Omdat u vooraf niet altijd kunt weten welke gegevens er voor handen moeten zijn is de kans groot dat u nog een keer terug moet bellen. Uiteraard wordt u dan weer zo spoedig mogelijk geholpen, meestal na 10-15 minuten. Het kan natuurlijk zijn de de telefoniste even koffie aan het halen is of dat het tijd is voor de lunch. U staat in de wacht en betaald 10 Eurocent per minuut .

Als u eindelijk geholpen wordt kan het zijn dat de medewerker niet al uw gegevens mag inzien, waardoor de medewerker u door moet verbinden naar een andere medewerker die hierover gaat. Ook hier wordt u zo spoedig mogelijk verder geholpen…

Meestal wordt het gesprek afgesloten met de belofte dat u een bevestiging van de afspraken wordt toegestuurd, of dat u iets toegestuurd krijgt dat u moet ondertekenen en terugsturen. De verwerking van deze administratieve handeling duurt vrij lang, wellicht gaat deze over enkele schijven binnen “de bank”.

U kunt ook overwegen om een afspraak te maken met één van de vestigingen van “de bank”. Als u zich daar meld kan het zijn dat uw afspraak niet geregistreerd staat bij de plaatselijke receptioniste, de afspraak wordt namelijk in Amsterdam voor u gepland. Gelukkig wist degene waarmee ik een afspraak had wel dat zij er ’s morgens vroeg moest zijn.

Mijn conclusie: of je nu op bezoek gaat bij één van de vestigingen of telefonisch probeert de zaken te regelen, momenteel is het slecht gesteld met de service van de ABN AMRO en aandacht die hun klanten verdienen. Nu weet ik de weg nog redelijk te vinden als het gaat om bankzaken, ik leef mee met degene die hier bij voorbaat al niets van snappen.

Het liefst heeft “de bank” dat u allerlei zaken via het Internet regelt, maar wat als u nog geen enkel product van hun afgenomen heeft? In deze situaties wilt u toch graag even persoonlijk met een adviseur spreken?

Vanmorgen stond in het nieuws dat Duitse banken op de Nederlandse markt hun hypotheken komen verstrekken. Waar blijft “de bank”?

Staat dan letterlijk alles te koop in Nederland? Ik dacht dat Nederlanders vanuit de geschiedenis een handelsgeest hadden, maar blijkbaar is alles wat ver weg te halen is alleen nog interessant en geeft “de bank” voor burgers en jong ondernemers het liefst niet thuis.